Rize'de 'IPARD III Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız ve Artvin Vali Yardımcısı Ali Ekber Ateş’in teşrifleriyle gerçekleşen toplantıya Avrupa Birliği ve Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Hasan Huseyin Han, TKDK Proje Yönetimi Koordinatörü Deniz Saklavcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genc, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, ilgili kamu, kurum, kuruluş, STK Temsilcileri ve girişimciler katıldı.

Daha önce 42 ilde uygulanan IPARD Programı, 2024 yılından itibaren 81 ilde uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda Rize'de IPARD III Programıyla birlikte ilk kez bu yıl destek kapsamına alındı.

Türkiye-Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve TKDK tarafından uygulanan IPARD Programı kapsamında bugüne kadar 25 binden fazla projeye toplam 45,7 milyar TL hibe desteği verildi. Bu desteklerle Türkiye'de toplamda yaklaşık 97,3 milyar TL tutarında yatırım kazandırıldı ve 100 binden fazla yeni istihdam oluşturuldu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında “Ülkemiz gibi, 200'ün üzerinde başlıkta ürün çeşidinin olduğu bir ülkede adeta devrim niteliğindeki bu yapısal dönüşümle, ülkemizin ve çiftçilerimizin üretimdeki gücüne güç katılacak. Bu tarımsal üretim planlamasının en önemli özelliklerinden biri de hiç kuşkusuz ‘suyu merkeze alarak’ hazırlanmış olmasıdır. Her damlası değerli olan suyumuzu korumak esasında geleceğimizi de korumaktır. Bu doğrultuda suyu merkeze alarak hazırlanan tarımsal üretim planlamasına ilk etapta 13 stratejik ürün dahil edildi.” dedi.

2011 yılında “Türkiye’nin yeni kırsal kalkınma hamlesi” olarak uygulanmaya başlanan IPARD Programı ile Türkiye’nin büyümesi ve kırsal alanların kalkınması için belirlenen hedeflere ilerlendiğini belirten TKDK Başkanı Antalyalı, “Bu minvalde, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeylerinin artırılması için Avrupa Birliği ve ülkemizin eş finansmanı ile oluşturulan IPARD fonlarını, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak 13 yıldır yatırımcılarımıza hibe olarak kullandırıyoruz. IPARD-1`de ülkemize ayrılan fonun yüzde 99,4`ünü kullanarak yatırıma dönüştürdük. IPARD-2 de ise fonun tamamının kullanılması için gerekli çalışmaları tüm gayretimizle sürdürüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

  Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp