Ziraat Yatırım: Fed faiz kararı piyasaların odağında olacak

Ziraat Yatırım’ın raporunda bu hafta merkez bankaları toplantıları ön plana çıkarken, Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararının piyasaların odağında olacağı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“İşgücü piyasasındaki yavaşlama ve enflasyondaki düşüş, Fed'e faiz indirimi için alan yaratırken, geçen hafta açıklanan veriler de Fed'in faiz indirim döngüsüne daha normal bir başlangıç yapmasına imkan tanıdı. Fed'in bu haftaki toplantıda 25 baz faiz indirimi yapması bekleniyor.

“Faiz kararı dışında, Başkan Powell'ın konuşması ve açıklanacak projeksiyonlar da önümüzdeki dönemde gevşemenin hızı ve derinliği ile ilgili önemli bilgiler verebileceği için yakından izlenecek. İşgücü piyasasındaki görüntü ve kasım ayındaki seçim belirsizliğine karşın; Fed'in faiz indirim döngüsüne başlayacak olması, son birkaç aydır rahatlayan finansal koşullar, artık büyüme için önemli bir katalizör olan yapay zeka yatırımlarının sürecek olması gibi faktörler risk iştahını desteklemeye devam edebilir. Bununla birlikte kırılgan bir görüntüye işaret etse de Avrupa ekonomisinde de toparlanma ve ECB'nin de faiz indirim döngüsünde olması da destekleyici bir ortam oluşturmakta. Bu hafta ayrıca Japonya ve İngiltere Merkez Bankalarının toplantıları izlenecek.

“Yurtiçinde ise perşembe günü TCMB toplantısı takip edilecek. Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmesi beklenmezken, Karar Metni'nde sıkı duruşun sürebileceğine yönelik şahin mesajların verilmesi sürpriz olmayacaktır. Öte yandan, aylık enflasyon ve faiz oranları düşünüldüğünde, TCMB'nin bir noktada faiz indirimi yapması beklenirken, faiz indirim tahminleri genel olarak yılın son ayları veya gelecek yılın ilk aylarında yoğunlaşmakta.

“Makro veriler ise şu aşamada yumuşak bir inişe işaret ediyor. Borsa İstanbul'da ise yavaşlama eğilimi gösteren ekonomi ve zayıf bilançolar fiyatlanmaya devam edilirken, bir taraftan da dip arayışları sürüyor. Endeks geçen hafta uzun vadeli ortalamasından gelen tepkiyle, son iki işlem gününü artıda (haftalık kayıp ise sadece %0,9 oldu) kapattı. Fed'in faiz indirim döngüsüne başlayacak olması Gelişmekte Olan Ülkelere sermaye akımlarını tekrar gündeme getirirken, bu ortam, emtia fiyatlarındaki görüntü ile birlikte Türkiye açısında destekleyici olabilir.

“Bu kapsamda, yurtdışı fiyatlamaların desteğiyle Borsa İstanbul'da Fed öncesinde yükseliş isteğinin sürebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli teknik görüntü de endekste yükselişin 9.900 bölgesine kadar sürebileceğine işaret ediyor. Son olarak bu sabah küresel piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay seyrediyor. Önemli bazı piyasalarıj kapalı olduğu Asya'da Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,3 civarında primli. Dolar'da baskı devam ederken, Brent petrol düşüşte. Altın ise yükselişini sürdürüyor.

Makroekonomi

“ABD tarafında, eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 67,9'dan 69 seviyesine yükselerek beklentilerin (68,5) üzerinde kaydedildi ve böylece mayıs ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, eylül ayında cari koşullar alt endeksi 61,3'ten 62,9 seviyesine yükselirken, beklentiler alt endeksi ise 72,1'den 73 seviyesine yükseldi. Ayrıca eylül ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri %2,8'den %2,7 seviyesine hafif gerilerken, uzun vadeli enflasyon beklentileri %3'ten %3,1 seviyesine yükseldi.

“Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi takip edildi. Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi aylık bazda haziran ayında %0,1 oranında düşüşün ardından temmuzda %0,3 oranında gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşıdı, beklentileri ise %0,5 oranında düşüş sergilemesi yönündeydi. Yıllık bazda ise sanayi üretiminin temmuzda daralma hızı %4,1'den %2,2 seviyesine yavaşladı.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı.

“Katılımcıların, bu yıl sonu yıllık TÜFE beklentisini, %43,31 seviyesinden %43,14'e hafif aşağı yönlü revize ettikleri görülürken, 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisini %28,71'den %27,49 seviyesine aşağı yönlü güçlü revize ettiği gözlendi ve böylece 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi son otuz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Orta vadeli TÜFE beklentilerinden 24 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisinin ise %19,30'dan %18,38 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildiği ve son on beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte.

“Ayrıca politika faizinin TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında %50 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, 3 ay sonrasında ortalamada %48,10 seviyesinden %46,48 seviyesine düşürülmesi bekleniyor. 12 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisi ise ortalamada %33,30'dan %31,66 seviyesine gerilerken, 24 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisinin ise %21,61'den %20,85 seviyesine gerilediği gözlenmekte.

“Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu ve gelecek yıl sonu için büyüme beklentilerinde hafif aşağı yönlü revizyon gözlendi. Katılımcıların 2024 yılı GSYH büyüme beklentisi %3,35'ten %3,19 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,51'den %3,36 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.

“Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 25,5 milyar USD'den 22,2 milyar USD'ye aşağı yönlü revize edilirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisi ise 25,7 milyar USD'den 24,3 milyar USD'ye aşağı yönlü revize edildi.

“Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Ayrıca Fed'in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. Fed, temmuz ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste sekiz toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, verilere bağlı olmayı sürdürdüklerini ve eylül ayı toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını, ancak enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini belirtmişti. Powell, ağustos ayının sonlarında Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında ise, enflasyonun önemli ölçüde düştüğünü, enflasyonun hedeflerine çok yaklaşmış durumda olduğunu, %2 hedefine ulaşacaklarına yönelik inançlarının güçlendiğini ve politikanın düzenlenme zamanının geldiğini belirterek faiz İndirimlerine başlanabileceğine işaret etmişti. Swap piyasasında ise piyasa oyuncuları tarafında Fed'in bu yıl ilk faiz indiriminin 25 baz puanla bu haftaki toplantısında yapılması olasılığı kesin olarak fiyatlanmakta. Üretimin seyrine ilişkin ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri yarın takip edilecek. Ayrıca üretimin son görünümüne yönelik olarak eylül ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat endeksi bugün izlenecek. İç talebin seyrine ilişkin olarak ağustos ayı perakende satışlar verisi yarın yayımlanacak. İstihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi perşembe günü izlenecek. Konut piyasası verilerinden ağustos ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri çarşamba günü ve ikinci el konut satışları perşembe günü takip edilecek.

Avrupa tarafında, bugün Euro Bölgesi'nde temmuz ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan eylül ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri yarın açıklanacak. ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden çarşamba günü Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklanacak. İngiltere'de BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden ağustos ayı TÜFE verileri de çarşamba günü açıklanacak. Cuma günü, Almanya'da ağustos ayı ÜFE verisi izlenecek. Cuma günü, ayrıca Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek.

“Bunun yanında, perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısı izlenecek. BoE, üst üste yedi toplantıda politika faiz oranını sabit tutmasının ardından ağustos ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık indirimle %5,25'ten %5 seviyesine çekmişti. Banka'nın bu haftaki toplantısında ise politika faiz oranını %5 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

“Asya tarafında ise, cuma günü Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) toplantısı takip edilecek. PBoC, geçen ayki toplantısında 1 yıllık kredi temel faiz oranını (1 yıllık LPR) %3,35 seviyesinde sabit tutarken; konut kredisi gibi uzun vadeli krediler için gösterge olan 5 yıllık kredi temel faiz oranını da (5 yıllık LPR) %3,85 seviyesinde korumuştu. Banka, böylece temmuz ayındaki toplantısında ekonomik aktiviteyi desteklemek amacıyla faizleri indirmesinin ardından geçen ayki toplantısında sabit tutarak önceki faiz indirimlerinin etkilerini izlemeyi tercih etmişti. Banka'nın bu haftaki toplantısında da sabit tutması bekleniyor. Cuma günü, ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) toplantısı takip edilecek. BOJ, temmuz ayı toplantısında, para politikasını normalleştirme kapsamında politika faizini %0-%0,10 bandından %0,25'e yükseltmişti. BOJ, ayrıca aylık tahvil alımlarının hızını azaltacağını belirtmişti. Bu kapsamda BOJ, aylık tahvil alımlarını 2026'nın ilk çeyreğinde 6 trilyon yenden 3 trilyon yene düşüreceğini ve her çeyrekte bu miktarın 400 milyar yen azaltılacağını bildirmişti. BOJ'un bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor.

“Yurt içinde ise, bugün ağustos ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi, yarın ağustos ayı konut satışları ve konut fiyat endeksi verileri ile temmuz ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri, çarşamba günü temmuz ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri, perşembe günü temmuz ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri ve cuma günü ise eylül ayı tüketici güven endeksi, ağustos ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verisi ve temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksi takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek.

“Bütçe dengesi, aylık bazda temmuzda 96,8 milyar TL açık vermişti, haziranda ise 275,3 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti. Böylece yılın ilk yedi ayında bütçe toplam 844 milyar TL seviyesinde açık vermişti. Geçen yılın aralık ayında ise bütçe aylık bazda 842,5 milyar TL seviyesinde tarihi yüksek seviyede açık vermişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, haziran ayındaki 1,64 trilyon TL'den temmuz ayında 1,78 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da %4,7 seviyesinden %5,1 seviyesine yükseliş kaydetmişti. (2024 yılı ikinci çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).

“Toplam konut satışları, aylık bazda haziranda %28,3 oranında düşüşün ardından temmuzda %60,2 oranında güçlü artışla toparlanma kaydederek 127.088 adet seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece son yedi ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti, bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %16 oranında artış sergilemişti.

“Temmuz ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %1,54'ten %0,92 seviyesine yavaşlayarak son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, yıllık artış hızı ise %46,4'ten %38,7 seviyesine gerileyerek Ekim 2022'de ulaştığı rekor seviye olan %186,8 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü ve Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Konut fiyatları reel olarak ise temmuzda yıllık %14,3 oranında gerilemişti ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019'dan bu yana olan dönemde son beş ayda yıllık enflasyonun altında kalmıştı.

“Mevsim etkilerinden arındırılmış ağustos ayı tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda %0,6 oranında artışla 75,9'dan 76,4 seviyesine yükselmişti ve böylece iki aylık düşüşün ardından son sekiz ayın en düşük seviyesinden hafif toparlanma kaydetmişti.

“TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutmuştu. Ayrıca karar metninde, ''parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin de göz önünde bulundurularak politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği'' ifadesi korunmuştu. Bunun yanında, ''aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği''ne ilişkin ifade yinelenmişti. Öte yandan, ''enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı'' vurgusunun yinelenmesi ise, enflasyon görünümünde ciddi bozulma riskinin oluşması halinde ek faiz artışlarına açık kapı bırakıldığına işaret etmeyi sürdürmüştü. Banka'nın bu haftaki toplantısında da politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

Şirket haberleri

“CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket CFO'su Mücahit Melik Yetim, "Şu an ABD'de 3 noktada depolama alanımız var. Gelen talebe göre ürün satışımızı gerçekleştiriyoruz. Panel üretimi üzerine yakın zamanda ABD'de yatırım yapma hedefimiz var. Bu alanda çalışma yürütüyoruz." Şeklinde açıklamalarda bulundu. (Kaynak: Cnbc-e)

“Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Doğan Müzik Yapım'ın (DMC) %40 oranındaki paylarının, Believe International'a satışı işlemine Rekabet Kurumu tarafından izin verilmiştir.

“Oba Makarnacılık (OBAMS, Sınırlı Negatif): Şirketin Sakarya Hendek fabrikasında 15.09.2024 günü bir patlama meydana gelmiştir. Olaya ekipler tarafında hızlıca müdahale edilirken, bu süreçte Gaziantep fabrikasında üretim olağan akışıyla devam edecektir. Depolama kısmında meydana gelen patlamanın üretim süreçlerinde uzun süreli bir aksamaya neden olması beklenmiyor. Meydana gelen elim olay neticesinde fabrikada oluşan hasara ilişkin rakam henüz belirlenmemiş olup, ilerleyen süreçte kamuoyu bilgisine sunulacaktır. Ek olarak, Fabrikanın İş Güvenliğine ilişkin tüm yasal gereklilikler yerine getirildiği belirtilirken, Fabrikada Tam Kapsamlı İşyeri Yangın Sigorta Poliçesi bulunduğu bildirilmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Daha önce duyurulan, Şirketin Sabancı İklim Teknolojileri üzerinden %100 oranında hissedar olduğu Sabanci Renewables Inc.'nin inşaatı devam eden ve 2025 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması hedeflenen 232 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali ve 60 MW kapasiteli enerji depolama tesisi yatırımlarından oluşan Oriana Solar Projesi için Tax Equity Investor* (Vergi avantajlı sermaye yatırımcısı) tarafından projeye 137mn USD tutarında finansman sağlanması amacıyla tarihinde sözleşme imzalanmıştı. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte projenin tüm finansman işlemleri tamamlanmış ve tamamı orta ve büyük ölçekli banka ve finansal kuruluşlardan oluşan yatırımcı grubunun Sabancı Renewables Inc. ve projelerine olan güveni somutlaşmıştır. Böylelikle, Sabancı Renewables Inc. tarafından karşılanan sermaye oranı yaklaşık %25; kredi ve Tax Equity Investor tarafından karşılanan yabancı kaynak oranı ise yaklaşık %75 seviyesinde gerçekleşmiştir. Oriana Solar Projesi'nin inşaatının tamamlanmasıyla birlikte ABD'de toplam 504 MW'lık yenilenebilir enerji portföyüne ulaşmış olacak Sabanci Renewables Inc. tarafından Kuzey Amerika coğrafyasında sürdürülebilirlik odaklı büyüme fırsatları yakından takip edilmektedir.

Katılımevim (KTLEV, Nötr): Pay Geri Alım Programı kapsamında geri alınmış olan KTLEV paylarından 5,9mn adet payın satışı 49,00 TL- 49,86 TL fiyat aralığından gerçekleştirilmiştir. Pay satışına ilişkin toplam satış tutarı 288,6mn TL olup, bu işlemle birlikte Şirket tarafından geri alınan payların şirketin sermayesinde geri alınan payı kalmamıştır.

“Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirket tarafından ihraç ve satışı tamamlanan 2026 vadeli toplam 375mn USD nominal tutarlı tahvillerin hak sahibi ve maliki yatırımcılarına yönelik alım teklifi sürecinin başlatıldığı kamuya açıklanmıştı. Bahsi geçen alım teklifi süreci tamamlanmış ve 211,1mn USD tutarındaki tahvillerin Şirket tarafından ilgili yatırımcılardan satın alınması ve takas süreci sonuçlanmıştır. Geri alınan tahvillerin takasının tamamlanmasını takiben, Şirketin 2026 vadeli tahvillerinden kalan bakiye miktar 163,9mn USD olacaktır. Bu geri alım için gerekli olan fon, Şirketin 11 Eylül 2024 tarihinde ihracı ve satışını tamamladığı 7 yıl vadeli toplam 500mn USD nominal değerli tahvillerin satışından elde edilen gelirle karşılanmıştır.

Sektör haberleri

“Emlak: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlakta doğrulanmış ilan düzenlemesinin uygulanmaya başlandığını bildirdi.

“Otomotiv: 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %7, otomobil üretimi ise %5 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam üretim 877.152 adet, otomobil üretimi ise 571.575 adet düzeyinde gerçekleşti. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam pazar geçen yılın aynı dönemine göre paralel seviyede, 792.256 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı ise %3 oranında arttı ve 605.639 adet olarak gerçekleşti. (Kaynak: OSD)

Diğer şirket haberleri

“Orge Enerji (ORGE): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Orge Enerji'nin net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %116 oranında artarak 75mn TL olmuştur. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %83,5 oranında artarak 728mn TL'ye yükselirken, brüt kar %52 oranında artmış ve 461mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %12,2 oranında artarak 21mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 5mn TL'yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 446mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 282mn TL idi. 2Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü %54,6 oranında yükselerek 444mn TL olurken, FAVÖK marjı 11,4 puan azalışla %61 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde 12mn TL yatırım faaliyetlerinden gider kaydedilmiştir (2Ç2023: 42mn TL gelir). Finansman tarafında ise net giderler 23mn TL'yi göstermiştir. 101mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde parasal kayıp 153mn TL idi) kaydedilmiştir. 234mn TL'lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 75mn TL'yi göstermiştir.

“2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem karı 185mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 156mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

“Agesa (AGESA): Şirket'in Ocak - Ağustos 2024 dönemine ait prim üretimi toplamda 8.990mn TL olarak gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı dönemine göre %99 oranında artış göstermiştir.

“Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Şirketin daha önce duyurulan İngiltere pazarında mağazalaşma stratejisi doğrultusunda, İngiltere'nin Londra şehrinde ilk mağazasının açılması için kira sözleşmesi imzalamıştır. Mağazanın 2025 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanmaktadır.

“Körfez GYO (KRGYO): Torunlar GYO'nun İstanbul İli, Şişli İlçesi'ndeki ofisler Şirket tarafından 13.09.2024 tarihinde toplam 275,4mn TL +KDV bedelle satın alınmış ve Şirket adına tapu devir işlemleri tamamlanmıştır.”

  Hibya Haber Ajansı

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp